20 December 2012

Jupiter - číslo 4

Prvý rok Jupitera zavŕšený 

V nedeľu 16.12.2012 vyšlo štvrté čislo magazínu o fantastike – Jupiter. Ako člen redakcie a grafický editor by som rád prezentoval posledné tohtoročné vydanie, ktorým sa končí prvý rok časopisu. Nebudem tu rozoberať, či to bol úspešný rok alebo nie, to musia posúdiť hlavne iní. Pre mňa ako redaktora je každé číslo zážitok a som vďačný za akúkoľvek kritiku. Tak ako pri písaní, aj tu dokáže posunúť vpred iba pohľad nezainterasovenej osoby, ktorý do značnej miery určuje samotný úspech tej ktorej rubriky. 


A čo teda štvorka prináša? Zaujímavé asociácie – ilustrátori píšuci poviedky, poviedkári maľujú ilustrácie - vianočnú poviedku od Charlesa Strossa, recenzie, ktorým kraľuje tá Ďurova na Hobita a kopec článkov na knihy, seriály, hudbu a vedu. Po odmlke v minulom čísle sa vracia moja rubrika Arceyho knižnica, v ktorej sa venujem dvom zaujímavým knižkám, Eifelheimu od M.Flynna a prvému dielu Zlata Arkony Juraja Červenáka. Taktiež som prispel do hudobnej sekcii recenziou albumu Legend írskej skupiny Clannad, ktorý bol nahratý ako soundtrack ku kultovému seriálu Robin zo Sherwoodu.

Z poviedok by som určite doporučil na prečítanie poviedku Dračia nátura od ilustrátorky Bei Tomash a zahraničnú poviedku Nadčas od Charlessa Strossa. Medzi článkami vyniká Miloš Ferko, ktorý sa okrem svojej rubrike vracia k Cene Gustáva Reussa a spomína na nedávno zosnulého Strugackého. Šefredaktor Martin Králik otvoril novú rubriku Elektronická knižnica, kde prezentuje spoluprácu s médiom Palmknihy.sk a na svojom blogu prináša vianočnú súťaž, ktoré s nimi zorganizoval. Samozrejme, do čísla prispel aj Ďuro, ktorý recenzuje momentálne kráľa kinosál po celom svete - Hobita (zarobil skoro 100 miliónov dolárov počas otváracieho víkendu). Po dlhšej dobe sa opäť prihlásil k slovu aj Tono Stiffel a jeho vedecké novinky prinášajú poriadne nadupané čítanie.

Štvrté číslo na 80 stranách je teda vonku a my čakáme reakcie. Veríme, že do ďalšieho roku nám ostanete verní a každým číslom budete spokojnejší a chýb bude čoraz menej.

Šťastné a Veselé a veľa príjemného čitania v roku 2013 

Číšlo 4 si môžete stiahnúť tu.

No comments:

Post a Comment